Fekális Mikrobioma Transzplantáció: forradalmi új megközelítés az egészség helyreállítására

(Más néven széklettranszplantáció, széklet mikrobioma transzplantáció, széklet mikrobioma transzfer)

Mindannyiunk emésztőrendszerében több tíz milliárd apró élőlény él. Ezeknek a mikroszkopikus organizmusoknak (pl. baktériumok, vírusok, gombák) a közösségét vastagbél mikrobiomának (vagy más néven mikrobiomnak, bélflórának) nevezzük.

A mikrobioma szoros kölcsönhatásban áll a bél tulajdonosával. Összetételét befolyásolja az általános egészségi állapotunk, a táplálkozásunk, a stressz, a környezet, a gyógyszerek, stb. A mikrobioma vitaminokat termel, segíti a vérnyomásszabályozást, hat a gyulladási folyamatokra, befolyásolja az étvágyunkat, hatással van a közérzetünkre, stb.

Nagyon fontos, hogy a velünk élő bél mikrobioma megfelelő összetételű, azaz egészséges legyen.

Legtöbbünk életében (ez Önnel is előfordulhat) kialakulhatnak olyan állapotok, amikor a mikrobiomában visszaszorulnak a jó baktériumok és egy kóros összetételű mikroorganizmus közösség szaporodik el (ezt szaknyelven diszbiózisnak nevezik).

Évtizedek óta tartó tudományos kutatások eredményei azt igazolják, hogy az egészséges mikrobioma eltűnése – diszbiózis – jelentősen hozzájárul a következő állapotok kialakulásához:

 • antibiotikum adása utáni súlyos Clostridium difficile fertőzés,
 • irritabilis bél szindróma (IBS),
 • gyulladásos bélbetegségek (IBD: pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa),
 • bizonyos pszichés- és magatartás-zavarok (depresszió, Asperger szindróma, autizmus),
 • elhízás,
 • kóros soványság,
 • cukorbetegség,
 • krónikus bőrbetegségek (pl. pszoriázis, krónikus ekcéma, atopiás dermatitis),
 • degenerativ idegrendszerei kórképek (pl. sclerosis multiplex, demenciák bizonyos típusai),
 • székrekedés,
 • krónikus hasmenés,
 • allergiás tünetek.

A fenti állapotokban kedvező hatású lehet a mikrobioma helyreállítása, regenerálása.

A fekális mikrobioma transzplantáció (FMT) az egészséges bélflóra kialakítását, helyreállítását célzó eljárás, amely egészséges ember székletéből kivont mikrobioma bejuttatásával állítja vissza a mikrobioma egészséges összetételét, fajgazdagságát.

Két típusa van:

 1. Heterológ FMT: egészséges donorból származó egészséges mikrobioma bejuttatása egy olyan személy vastagbelébe, akinél elpusztult az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges alapvető bélflóra (ezt ma általánosan alkalmazzák agresszív C. difficile fertőzés esetén).
 2. Autológ FMT: ugyanattól a személytől, még egészséges állapotában levett és székletbankban tárolt transzplantációra alkalmas mikrobioma kivonat visszaültetése akkor, ha a korábbi egészséges bélflóra valamilyen ok miatt elpusztult (pl. antibiotikum kezelést követően).

Az FMT elvégzéséhez ún. mikrobioma szuszpenzió (mikrobioma kivonat) szükséges. Ez a székletből laboratóriumi körülmények között, minőségbiztosított módon készített, salakanyagoktól megtisztított és mentes mikrobioma oldat. Az FM szuszpenzió közvetlenül mínusz 80 oC-os fagyasztó szekrényben, vagy a szuszpenzióból készített por kapszulában biztonságosan, optimális minőségben, hosszú ideig eltárolható a SmartBioma által üzemeltetett székletbankban.

Az FM szuszpenzió elkészítéséhez a székletet biztosító egészséges donorokra van szükség, akiknek a kivizsgálását és ellenőrzését megfelelő laboratóriumi módszerekkel, minőségbiztosított rendszer segítségével végezzük el. A kivizsgálás során a szakmai irányelveket követve laboratóriumi tesztekkel igazoljuk, hogy a donor

 • nem szenved emésztőrendszeri fertőző betegségben (kizárjuk a főbb kórokozók, vírusok, paraziták, gombák jelenlétét),
 • nem szenved HIV, hepatitis A, B, C, D, herpesz vírus, EBV, CMV, illetve a szifilisz fertőzésben.

Ezeket a vizsgálatokat két alkalommal végezzük el. Először a széklet donáció időpontjában levett mintából (ezután készül el a tárolásra kerülő FM szuszpenzió). A vizsgálatokat a maximális biztonság érdekében egy második időpontban megismételjük, hogy egészen biztosan ki tudjuk zárni az esetleges fertőzést. Amennyiben az ismételt vizsgálat is kizárja a fertőzést, a donorból származó FM szuszpenzió biztonsággal használható FMT céljára.

A lefagyasztott FM szuszpenzió megfelelő előkészítés után végbél katéteren keresztül juttatható el a bélbe (javasolt gasztroenterológus közreműködése). A kapszulázott forma szájon át vehető be; tartalma csak a bélben fog felszabadulni.

A következőkben felhívjuk a figyelmet néhány frissen megjelent nemzetközi kutatási eredményre, amelyek alátámasztják az egészséges bél mikrobioma fontosságát és megmutatják mennyire hatékony és biztonságos módszer az autológ FMT a bélflóra helyreállításában antibiotikum kezelés után.

 • Taur és munkatársai1 rákos betegeket vizsgáltak, akiknél őssejt-transzplantációt végeztek, miközben intenzív antibiotikum terápiát kaptak (az ilyenkor alkalmazandó antibiotikum terápia szinte teljesen elpusztítja a bélflórát, ami megnöveli az elhalálozás kockázatát). Kiderült, hogy azokban a betegekben, akik utókezelésként autológ FMT-ben részesültek, az egészséges bél mikrobioma teljes mértékben helyreállt.
 • Suez és munkatársai2 bizonyos probiotikumok és az autológ FMT hatékonyságát hasonlították össze a bél mikrobioma helyreállításában antibiotikum kezelés után. Azt találták, hogy az általuk tesztelt probiotikumok gátolták a normális mikrobioma helyreállását, míg az autológ FMT gyors és közel teljes mikrobioima regenerációt eredményezett néhány napon belül.
 • Mohty és munkatársai3 leukémiás betegek esetén tanulmányozták az autológ FMT-t. A betegek székletéből mikrobioma kivonatot készítettek és eltárolták, mielőtt intenzív antibiotikum és kemoterápiás kezelésben részesültek (egy ilyen kezelés tönkreteszi a bélflórát, ami jelentősen rontja a betegek életkilátásait). A kezelés után végzett autológ FMT képes volt a diszbiózis megszüntetésére és a normál mikrobioma visszaállítására.

Ezek a tanulmányok rámutatnak, hogy érdemes lehet még egészséges állapotunkban elkészíttetni és eltároltatni a saját széklet mikrobioma kivonatunkat egy esetleges későbbi FMT céljára.

Az alábbi esetekben különösen meggondolandó a székletbank használata:

 • antibiotikumok tervezett, tartós alkalmazása előtt (pl. Lyme kór kezelése, Helicobacter pilori baktérium kiírtása, műtétek),
 • sebészeti, egyéb orvosi vagy fogászati eljárások előtt, amelyek önmagukban negatív hatást gyakorolhatnak a bélflórára,
 • egzotikus külföldi utazás előtt, hogy az egészséges mikrobioma helyreállítható legyen egy ételmérgezés vagy speciális kórokozók miatt végzett esetleges gyógyszeres kezelés után,
 • az étrend markáns és tervezett megváltoztatása, pl. tartós böjt (pl. víz vagy gyümölcslé kúra) előtt,
 • közelgő nagyon stresszes időszak előtt (pl. versenyek, vizsgák, munkahelyi kihívások),
 • nemkívánatos, előre nem látható események biztosítására (pl. nem várt kórházi kezelések, műtétek; pl. császármetszés).

Amennyiben kérdése, kérése van, keressen minket a kapcsolati részben feltüntetett elérhetőségek valamelyikén.

Hivatkozások:

 1. Taur, Y et al. (2018). Reconstitution of the gut microbiota of antibiotic-treated patients by autologous fecal microbiota transplant. Science Translational Medicine, Sep 26;10(460).
 2. Suez, J. et al. (2018). Post-Antibiotic Gut Mucosal Microbiome Reconstitution Is Impaired by Probiotics and Improved by Autologous FMT. Cell, 174(6), pp.1406-1423.e16.
 3. Mohty, M. et al. (2017). Prevention of Dysbiosis Complications with Autologous Fecal Microbiota Transplantation (auto-FMT) in Acute Myeloid Leukemia (AML) Patients Undergoing Intensive Treatment (ODYSSEE study): First Results of a Prospective Multicenter Trial. Blood, 130, pp.2624.