Széklettranszplantáció csontvelő-átültetés után

Az allogén csontvelőátültetés (allo-HSCT) egy olyan beavatkozás, amikor valakinél a kemoterápiás kezelés előtt levesznek csontvelőt, majd a daganatsejteket elpusztító gyógyszerek beadását és a daganat pusztulását követően ezt visszajuttatják a betegbe.

Az allo-HSCT kapcsán óriási a fertőzés kockázata, ezért minden esetben kell adni antibiotikumot is. Ennek azonban ára van: tönkremegy a beteg bélflórája. Ennek pedig hosszú távon súlyos szövődményei lehetnek; bizonyos fertőzések kockázata is nő.

Egy amerikai kutatócsoport kimutatta: a bélflóra regenerálását ezeknél a betegeknél biztonsággal elősegíti az, ha a kezelés előtt székletet gyűjtenek tőlük, majd az ebből készített mikrobioma kivonatot a kezelés után visszajuttatják. Vizsgálatukban 14 betegnél alkalmazták ezt az eljárást, míg 11 csak a hagyományos ellátásban részesült.

Az autológ széklet mikrobioma transzfernek is nevezett eljárás hatására a bélflóra 1-2 napon belül regenerálódott. Az eljárás nélkül a regenerálódás több héten át is eltartott, aminek a során igen nagy volt a különböző bélrendszeri fertőzések, elsősorban az álhártyás vastagbélgyulladás kockázata. A széklet mikrobioma transzfer nem okozott súlyos mellékhatást.

Az eredmények felvetik, hogy csontvelőátültetés (illetve egyéb, a bélflóra kiirtásával járó intenzív antibiotikum-kezelést igénylő állapotok) előtt érdemes lenne a beteg székletéből mikrobioma kivonatot készíteni és ezt szükség esetén visszajuttatni.

Eredeti közlemény elérhető itt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30257956

Keresés

+