CALPROTECTIN SZINT MEGHATÁROZÁSA

A calprotectin egy fehérje molekula. Ha szervezetben gyulladási folyamat zajlik a sejtek (főleg a fehérvérsejtek) a gyulladásos válasz részeként calprotectint termelnek.

A bél gyulladásos folyamatai során, a gyulladás mértékével arányosan egyre több calprotectin áramlik a bélcsatornába.  A széklet calprotectin szint arról tájékoztat, hogy milyen mértékű a bélnyálkahártya gyulladása. Minél nagyobb a calprotectin szintje annál súlyosabb a bél gyulladása.

A széklet calprotectin szint akár 10-szeresére is emelkedhet aktív gyulladásos bélbetegségben (IBD: Inflammatory Bowel Disease) szenvedők, mint például fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség esetében. Emelkedik a szintje más gyulladással járó betegségek esetében is, mint a fertőző gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz), a cisztás fibrózis vagy a vastagbélrák.  Nem emelkedik a széklet calprotectin szintje lisztérzékenységben vagy funkcionális rendellenességekben (pl. IBS: Irritable Bowel Syndrome: irritábilis bél szindróma) szenvedő betegek esetében.

A széklet calprotectin a gyulladásos bélbetegség (IBD) érzékeny jelzője, és különösen alkalmas az IBD és az irritábilis bél szindróma (IBS) megkülönböztetésére. A széklet calprotectin szint meghatározása segítséget nyújt a betegség lefolyásának és a kezelés eredményességének nyomon követésében is.

A széklet calprotectin kimutatása egyszerűen elvégezhető, invazív beavatkozást nem igénylő vizsgálat, amit célszerű elvégezni bármely képalkotó vagy endoszkópos vizsgálat előtt.

A vizsgálat elvégzéséhez szükséges minta levételéhez speciális mintavevő eszközt biztosítunk.

M2-PK SZINT MEGHATÁROZÁSA

Az M2-PK egy olyan fehérje, amit a vastagbélrák szűrésére javasolnak. M2-PK-t nagy mennyiségben termelnek a daganatsejtek; székletben a mennyisége rák esetén nő. A széklet M2-PK mennyisége emellett bélrendszeri gyulladás, illetve bizonyos gyógyszerek hatására is nőhet. Az alacsony (nem kimutatható) széklet M2-PK szint mellett nagy valószínűséggel nincs jelen gyulladásos vagy daganatos bélrendszeri betegség. A magas széklet M2-PK szint okának kiderítésére az orvos egyéb vizsgálatokat, illetve vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) javasolhat.

A vizsgálathoz a székletet speciális mintavevő eszközbe kell tenni, ezt a kiküldött csomag tartalmazza.

SZÉKLETVÉR (FECAL OCCULT BLOOD) KIMUTATÁSA

A bélrendszeri vérzés és a véres széklet mindig betegség jele. A vérzés azonban sokszor nem észlelhető szemmel; ezért kell laboratóriumi vizsgálattal értékelni a vér jelenlétét székletben.

A vizsgálat a vörösvértestekben levő emberi hemoglobint mutatja ki.

A székletbe vér leggyakrabban aranyér miatt kerül, de emellett utalhat fekélyre és daganatra is. A vérzés okának a kimutatására az orvos egyéb vizsgálatra (elsősorban béltükrözésre) küldheti a beteget.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.