Inulinnal a cukorbaj ellen

A túlsúly a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő kockázati tényezője. A kockázat mértékét azonban nemcsak a jól ismert módon (testmozgással, fogyással), hanem talán a bélbaktériumok révén is lehet befolyásolni. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha a dolgozó több rostot fogyaszt. Például inulint.

Brit kutatók 12 túlsúlyos, de még nem diabeteses felnőttet három csoportra osztottak: egy részük naponként 20 gramm egy inulin-származékot (inulin-propionát-észtert (IPE)), másik részük inulint, harmadik részük a bélbaktériumok által sem bontható rostot (cellulózt) kapott. A 42 napos vizsgálati időszak végén a cukorháztartást értékelve kiderült: azoknál, akik inulint vagy IPE-t kaptak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján lényegesen javult az inzulinérzékenység a cellulózos csoporthoz képest. 

Donna Straiata (Fernando Botero, 2016) – Felvétel: 2019. december 08., Miami Beach, Lincoln avenue – Dr. Bezzegh Attila felvétele

 A kedvező hatásban a baktériumoknak központi szerepe lehetett: inulin mellett az Actinobacteria típusúak száma nőtt, míg a Clostridia típusúak aránya csökkent. (Érdekes módon az IPE nem befolyásolta a baktériumok összetételét, viszont kedvezően hatott a szervezetben fennálló gyulladásra. Ez valószínűleg az IPE bontása során keletkező propionsavnak lehetett köszönhető.)

Forrás:

Gut. 2019 Aug;68(8):1430-1438.

Keresés

+