A külföldi utazásról szuvenír: rezisztens bélbaktérium-fertőzés

Az egzotikus vidékek látogatása maradandó élmény. Nemcsak Önnek, de mikrobiomájának is. Egy holland vizsgálat világított rá arra, hogy a külföldi utazás során nagy az esélye annak, hogy valaki veszélyes mikrobákkal fertőződik.

A COMBAT nevű klinikai vizsgálatban Hollandiában 2001 másik országba utazó, illetve 215 otthon hagyott családtag vett részt. A résztvevők az utazás előtt, ill. hazaérésük után közvetlenül, majd 1, 3, 6 és 12 hónappal székletmintát adtak és ebben vizsgálták egy potenciális kórokozó, az ESBL-termelő Enterobacteriaceae (ESBL-E) baktériumok jelenlétét. (Ezek a mikroorganizmusok antibiotikumra nem reagáló súlyos fertőzéseket tudnak okozni, különösen akkor, ha valaki legyengült).

Utazás előtt az alanyok túlnyomó részénél (1847 személynél) nem volt jelen ESBL-E; több mint harmaduk (34,3%) viszont közülük a visszaérkezést követően ESBL-E pozitívvá váltak. Ennek az esélye a legnagyobb a Dél-Ázsiába utazók között volt a legnagyobb mértékű; három negyedük szerzett be ESBL-E-t. A betegek alapos kikérdezése alapján az ESBL-E jelenlétének valószínűségét fokozta az utazás alatti antibiotikum-használat; az utazás alatti és azt követő hasmenés; illetve az, ha az illető idült bélgyulladásban szenvedett már az utazás előtt is. Az ESBL-E a hazatérés után többnyire eltűnt, bár 11,3%-nál a kórokozó 12 hónap után is kimutatható volt.  Ráadásul a kórokozó az érintettek 12%-ánál a családtagokat is megfertőzte.

Forrás:

Arcilla M.S. et al.: Import and spread of extended-spectrum β-lactamase-producing Enterobacteriaceae by international travellers (COMBAT study): a prospective, multicentre cohort study. Lancet / Infectious Diseases, Vol 17 Issue 1 p78-85 (2017) DOI:https://doi.org/10.1016/S1473-3099(16)30319-X

Széklettranszplantáció autizmusban

Az autista gyermekeknek segíthet a széklettranszplantáció – azaz egészséges személyek székletéből készített kivonat bejuttatása a bélrendszerbe.

Autizmusban a viselkedési zavarok és az emésztőrendszeri tünetek gyakran szorosan együtt járnak. Egy amerikai vizsgálatban 18 autista, egyszersmind súlyos bélrendszeri panaszokkal élő 7 – 16 éves gyermek bevonásával igazolták: lehet, hogy mind a két probléma enyhíthető széklettranszplantációval. A kedvező hatás a kezelés után legalább 8 hétig fennállt.

Bővebben

Probiotikum helyett mikrobioma transzfer?

Az antibiotikumok 50 évvel ezelőtti elterjedése forradalmasította a gyógyászatot: korábban halálos bakteriális betegségek gyógyíthatóvá vagy kezelhetővé váltak. A tagadhatatlan előnyök mellett azonban árnyoldala is van az antibiotikus kezelésnek. Hatására alapvetően megváltozik a bélflóra. Egyes baktériumok eltűnnek, mások túlzottan elszaporodnak, teret nyernek a gombák. Egészségeseknél ez a jelenség átmeneti és nem okoz nyilvánvaló tüneteket: az antibiotikus kezelés abbahagyása után a bélflóra magához tér. Más esetekben ez a folyamat nagyon hosszú ideig, akár több évig is tart és nem is teljes a regeneráció. Ez a mikrobioma szervezetben játszott szerepét ismerve komoly egészségi kockázatot jelent: a megzavart bélflóra növeli az allergiás betegségek, autoimmun kórképek vagy akár az elhízás veszélyét is. Ráadásul ritkábban súlyos szövődmények, életveszélyes hasmenés, bélgyulladás alakul ki – és a beteg belehalhat az antibiotikumok mellékhatásaiba.

Bővebben

Kemoterápia és széklettranszplantáció leukémiásoknál

A különböző kemoterápiás kezelések ismert mellékhatása, hogy a bélflórát alkotó mikroorganizmusok jelentős része elpusztul. Az így kialakuló diszbiózis az immunrendszer működését is tönkreteheti. Megfigyelések alapján a kezelés hatékonyságát is rontja, különösen akut mieloid leukémiás (AML) betegeknél. Egy francia vizsgálat kapcsán azt értékelték, vajon AML-s betegeknél a kemoterápia előtt levett székletminta visszajuttatása a kemoterápia után segíthet-e megakadályozni ezt a súlyos mellékhatást.

Bővebben

Széklettranszplantáció csontvelő-átültetés után

Az allogén csontvelőátültetés (allo-HSCT) egy olyan beavatkozás, amikor valakinél a kemoterápiás kezelés előtt levesznek csontvelőt, majd a daganatsejteket elpusztító gyógyszerek beadását és a daganat pusztulását követően ezt visszajuttatják a betegbe.

Az allo-HSCT kapcsán óriási a fertőzés kockázata, ezért minden esetben kell adni antibiotikumot is. Ennek azonban ára van: tönkremegy a beteg bélflórája. Ennek pedig hosszú távon súlyos szövődményei lehetnek; bizonyos fertőzések kockázata is nő.

Bővebben
1 2

Keresés

+