HELICOBACTER PYLORI ANTIGÉN

A gyomor- és nyombél-nyálkahártya gyulladását és fekélyét okozó baktérium a Helicobacter pylori (H.pylori). Annak a kimutatására, hogy valaki H.pylori fertőzött-e, az egyik módszer a baktériumra jellemző fehérje (antigén) vizsgálata a székletben.

Ha a székletben H.pylori antigént mutatnak ki (pozitív az eredmény), az aktív fertőzésre utal. A fertőzés gyógyszerekkel megszüntethető, így a fertőzés szövődményei (pl. fekély) kialakulása megelőzhető. A gyógyszeres kezelés sikerességének ellenőrzésére javasolt a vizsgálat megismétlése az antibiotikumok szedése után egy héttel.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.

CLOSTRIDIUM DIFFICILE ANTIGÉN ÉS TOXIN

A Clostridium difficile egy olyan baktérium, ami antibiotikus kezelések után szaporodhat el a vastagbélben és ott súlyos gyulladást okoz. Annak a kimutatására, hogy valakinél fennáll-e Clostridium difficile fertőzés, az egyik módszer a baktériumra jellemző fehérje (antigén) és a baktérium által termelt méreganyag (toxin) vizsgálata a székletben.

Ha a székletben Clostridium difficile antigént és toxint mutatnak ki (pozitív az eredmény), az aktív fertőzésre utal. A fertőzés megszüntetésére gyógyszereket adhatnak, illetve a kiújulás megelőzésére szóba jön a széklettranszplantáció.

A székletminta levételéhez mintavevőt biztosítunk.

KÓROKOZÓ BAKTÉRIUMOK VIZSGÁLATA

A  bélrendszerben több száz féle baktérium él. Ezek többsége ’jó’ baktérium, amelyek szükségesek az egészséges bélműködéshez, vitaminok és egyéb, az élethez szükséges anyagok termeléséhez.

A patogén – ún. kórokozó – baktériumok betegséget okoznak. A bélrendszerben jelen levő patogének hatására különböző panaszok és tünetek (pl. hasfájás, haspuffadás, hasmenés) jelentkezhetnek. Van, amikor a jelen levő patogének nem okoznak tüneteket (tünetmentes hordozók). Ez utóbbi azért veszélyes, mert az érintett a széklettel ürítheti őket és azok a környezetbe kerülve fertőzéseket okozhatnak.

A patogének kimutatására többféle lehetőség van. Az egyik ezek közül a tenyésztés. A székletmintát megfelelő táptalajra juttatják és ellenőrzik, hogy azon néhány napon belül megjelennek-e a leggyakoribb kórokozókra jellemző telepek.

A tenyésztési eredmény alapján az orvos eldöntheti, fertőzés áll-e a tünetek hátterében; az illető tünetmentes hordozó-e (dolgozhat-e bizonyos munkakörökben); szükség van-e esetleg gyógyszeres vagy egyéb kezelésre.

A vizsgálat megrendelése esetén mintavevő eszközt küldünk, a szükséges minta levételéhez.

TENYÉSZTHETŐ NEM KÓROKOZÓK VIZSGÁLATA

A bélrendszerben több száz féle baktérium él. Ezek többsége ’jó’ baktérium, amelyek szükségesek az egészséges bélműködéshez, vitaminok és egyéb, az élethez szükséges anyagok termeléséhez.

A patogén – ún. kórokozó – baktériumok betegséget okoznak. A nem patogén mikróbák nem okoznak betegséget. Kimutatásuk segítheti a bélrendszer állapotának a felmérését. Erre többféle lehetőség van. Az egyik ezek közül a tenyésztés. A székletmintát megfelelő táptalajra juttatják és ellenőrzik, hogy azon néhány napon belül megjelennek-e a különböző baktériumokra jellemző telepek.

A tenyésztési eredmény alapján az orvos eldöntheti, fertőzés áll-e a tünetek hátterében; az illető tünetmentes hordozó-e (dolgozhat-e bizonyos munkakörökben); szükség van-e esetleg gyógyszeres vagy egyéb kezelésre.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.

M2-PK SZINT MEGHATÁROZÁSA

Az M2-PK egy olyan fehérje, amit a vastagbélrák szűrésére javasolnak. M2-PK-t nagy mennyiségben termelnek a daganatsejtek; székletben a mennyisége rák esetén nő. A széklet M2-PK mennyisége emellett bélrendszeri gyulladás, illetve bizonyos gyógyszerek hatására is nőhet. Az alacsony (nem kimutatható) széklet M2-PK szint mellett nagy valószínűséggel nincs jelen gyulladásos vagy daganatos bélrendszeri betegség. A magas széklet M2-PK szint okának kiderítésére az orvos egyéb vizsgálatokat, illetve vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát) javasolhat.

A vizsgálathoz a székletet speciális mintavevő eszközbe kell tenni, ezt a kiküldött csomag tartalmazza.

GOMBA (CANDIDA) KIMUTATÁSA

Az egészséges bélrendszerben számos mikroorganizmus él; vírusok, baktériumok és gombák. Köztük Candida fajok is. A Candida gomba panaszokat és tüneteket akkor okozhat, ha a jó baktériumok rovására nagyon elszaporodik. A vizsgálat eredménye megmondja, hogy valakinek a bélrendszerében a Candida túlzotton elszaporodott-e.

A túlzottan sok Candida jelenlétét a széklet mikroszkópos vizsgálata alapján és speciális táptalajon való tenyésztéssel  lehet eldönteni.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.

A vizsgálathoz a mellékelt tartályba levett minta szükséges.

ROTAVÍRUS / ADENOVÍRUS ANTIGÉN

A heveny és járványos hasmenéses betegségek hátterében gyakran vírusos fertőzés áll. Az ilyen vírusok közé tartoznak a Rotavírusok. A vírus cseppfertőzéssel, széklettel fertőzött víz útján terjedhet. A vírus a környezetbe kerülve, pl. porra tapadva sokáig fertőzőképes marad.

A Rotavírus által okozott fertőzés tünetei – súlyos hányás, hasmenés – néhány napon belül megjelennek. Az érintettek általában nem lázasak. A betegség néhány napig tart, majd gyógyszeres kezelés nélkül gyógyul. Fontos tudni: a hasmenésben szenvedő beteg rövid időn belül nagyon sok vizet veszíthet, kiszáradhat. Ez különösen csecsemőkre és idősekre veszélyes. Ritkán, különösen csecsemőknél, akár halált is okozhat a fertőzés, ezért esetükben fontos orvost hívni. A hasmenés a felnőtteket is megterhelheti; oda kell figyelnünk arra, hogy a betegség ideje alatt megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet) igyanak. A hasmenés után pár napig könnyű étrendet javasolt tartani, hogy a bélrendszer ezen idő alatt regenerálni tudja magát. A betegség csecsemőkori védőoltással megelőzhető.

A hasmenés hátterében az Adenovírus által okozott gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) is állhat. Az Adenovírus is többnyire cseppfertőzéssel terjed, de átadódhat a beteggel vagy tárgyaival (akár törülköző vagy vízcsap) való érintkezés által is. Gyomor-bélhurut esetén a tünetek elmúlása után még hetekig ürül a vírus a széklettel. Szexuális kapcsolat vagy elégtelenül fertőtlenített uszodavíz révén is átadódik a fertőzés.

A Rota- és Adenovírus kimutatása a hasmenés pontos okának a kimutatását segíti (a még pontosabb diagnózis felállításához ezt a vizsgálatot a Calicivírus vizsgálattal együtt érdemes kérni). Jelenlétük esetén nagy a valószínűsége, hogy a beteg másokat is meg tud fertőzni; ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a kézmosásra, személyes higiéniára.

A Rota- és Adenovírust székletből a vírusra jellemző fehérjék (antigének) alapján mutatjuk ki.

A székletminta levételéhez mintavevőt biztosítunk.

SZÉKLETVÉR (FECAL OCCULT BLOOD) KIMUTATÁSA

A bélrendszeri vérzés és a véres széklet mindig betegség jele. A vérzés azonban sokszor nem észlelhető szemmel; ezért kell laboratóriumi vizsgálattal értékelni a vér jelenlétét székletben.

A vizsgálat a vörösvértestekben levő emberi hemoglobint mutatja ki.

A székletbe vér leggyakrabban aranyér miatt kerül, de emellett utalhat fekélyre és daganatra is. A vérzés okának a kimutatására az orvos egyéb vizsgálatra (elsősorban béltükrözésre) küldheti a beteget.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.

EMÉSZTETTSÉG VIZSGÁLATA

Egészséges bélrendszer esetén nincsenek jelen nagy mennyiségben a székletben a szervezet számára hasznosítható tápanyagok: szénhidrát (keményítő), zsír és fehérje. A széklet emésztettség vizsgálata során különböző festékekkel mikroszkóp alatt ellenőrzik ezeknek az anyagoknak a jelenlétét. A székletben kimutatott tápanyagok az emésztés és / vagy a felszívódás zavarára utalnak.

A vizsgálat előtt három napig átlagos napi étrendet (húst, zsírt, szénhidrátot tartalmazó) kell tartani.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.

CALPROTECTIN SZINT MEGHATÁROZÁSA

A calprotectin egy fehérje molekula. Ha szervezetben gyulladási folyamat zajlik a sejtek (főleg a fehérvérsejtek) a gyulladásos válasz részeként calprotectint termelnek.

A bél gyulladásos folyamatai során, a gyulladás mértékével arányosan egyre több calprotectin áramlik a bélcsatornába.  A széklet calprotectin szint arról tájékoztat, hogy milyen mértékű a bélnyálkahártya gyulladása. Minél nagyobb a calprotectin szintje annál súlyosabb a bél gyulladása.

A széklet calprotectin szint akár 10-szeresére is emelkedhet aktív gyulladásos bélbetegségben (IBD: Inflammatory Bowel Disease) szenvedők, mint például fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) és Crohn-betegség esetében. Emelkedik a szintje más gyulladással járó betegségek esetében is, mint a fertőző gyomor-bél hurut (gasztroenteritisz), a cisztás fibrózis vagy a vastagbélrák.  Nem emelkedik a széklet calprotectin szintje lisztérzékenységben vagy funkcionális rendellenességekben (pl. IBS: Irritable Bowel Syndrome: irritábilis bél szindróma) szenvedő betegek esetében.

A széklet calprotectin a gyulladásos bélbetegség (IBD) érzékeny jelzője, és különösen alkalmas az IBD és az irritábilis bél szindróma (IBS) megkülönböztetésére. A széklet calprotectin szint meghatározása segítséget nyújt a betegség lefolyásának és a kezelés eredményességének nyomon követésében is.

A széklet calprotectin kimutatása egyszerűen elvégezhető, invazív beavatkozást nem igénylő vizsgálat, amit célszerű elvégezni bármely képalkotó vagy endoszkópos vizsgálat előtt.

A vizsgálat elvégzéséhez szükséges minta levételéhez speciális mintavevő eszközt biztosítunk.

CALICIVÍRUS ANTIGÉN

A heveny és járványos hasmenéses hányásos betegségek hátterében gyakran vírusos fertőzés áll. Az ilyen vírusok közé tartozik a Calicivírus. A vírus cseppfertőzéssel, közösen fogyasztott ételek útján, hányó betegektől belélegezve terjedhet. A nem megfelelő higiéné elősegíti a járványok kialakulását.

A Calicivírus által okozott fertőzés tünetei – súlyos hányás, hasmenés – néhány napon belül megjelennek. Az érintettek általában nem lázasak. A betegség néhány napig tart, majd gyógyszeres kezelés nélkül gyógyul. Fontos tudni: a hasmenésben szenvedő rövid időn belül nagyon sok vizet veszíthet, kiszáradhat. Ez különösen kisgyermekekre és idősekre veszélyes, ezért esetükben fontos orvost hívni. A hasmenés a felnőtteket is megterhelheti; oda kell figyeljenek arra, hogy a betegség ideje alatt megfelelő mennyiségű folyadékot (vizet) igyanak. A hasmenés után pár napig könnyű étrendet javasolt tartani, hogy a bélrendszer ezen idő alatt regenerálni tudja magát.

A Calicivírus kimutatása a hasmenés pontos okának a kimutatását segíti (az okok még pontosabb feltárásához ezt a vizsgálatot a Rotavírus/Adenovírus vizsgálattal együtt érdemes kérni).  Jelenléte esetén nagy a valószínűsége, hogy a beteg másokat is meg tud fertőzni; ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a kézmosásra, személyes higiéniára.

A vírust székletből a vírusra jellemző fehérjék (antigének) alapján mutatjuk ki.

A vizsgálathoz szükséges széklet minta levételéhez mintavevő eszközt biztosítunk.