Bakté-riadó-lánc

A baktériumok élénk társadalmi életet folytatnak. Ennek újabb jelére bukkantak rá dán kutatók. Azt figyelték meg, hogy egy gyakori baktérium, a Pseudomonas aeruginosa vész esetén tudja figyelmeztetni a többi baktériumot, így azok fel tudnak időben készülni a támadásra és azt el tudják kerülni. A kutatók laboratóriumban tenyésztett P. aeruginosa baktérium-törzseket antibiokummal vagy baktériumölő vírussal (bakteriofággal) kezeltek. (Azért esett erre a baktérium-típusra a választás, mert ez különösen súlyos fertőzéseket tud okozni tüdőbetegeknél, cisztás fibrózisban.)

Bár a kezelt mikrobák elpusztultak, a mellettük levő baktériumok nem; egyszerűen kikerülték a veszélyes területet. A jelenség hátterében az állhatott, hogy az elpusztult vagy pusztulófélben levő baktériumok a még élőket figyelmeztető anyagokat bocsátottak. 

A baktériumok sokkal intenzívebb kapcsolatot ápolnak egymással, mint ezt korábban bármikor is gondoltuk volna.

Amennyiben az emberi szervezetben hasonló jelenség játszódik le, az magyarázatot adhat arra, miként fordulhat elő, hogy valakinél egy adott fertőzésben miért nem hatnak az egyébként hatásos antibiotikumok. Egyben a gyógyszerkutatók számára is új irányokat jelölhet ki; pl. olyan szereket fejleszthetnek ki, melyek megakadályozzák a figyelmeztető vegyületek termelését vagy ezek hatását.

Ugyanakkor ez a vizsgálat felhívja arra is a figyelmet, hogy a kívülről bevitt baktériumok hálózati hatásairól valójában jelenleg kevés elképzelésünk van. Az iparilag előállított, gyorsan kolonizálódó, antibiotikumokra ellenálló fajokról sincs sok elképzelésünk, pedig naponta ajánlgatják a szedésüket, a probiotikumokat. Jó lenne ezeket a kérdéseket tisztázni, mielőtt a baj még nagyobb lesz.

Forrás:

Jean-Louis Bru, Brandon Rawson, Calvin Trinh, Katrine Whiteson, Nina Molin Høyland-Kroghsbo, Albert Siryaporn. Pseudomonas aeruginosa Stress Response Repels Swarms Away from Bacteriophage and Antibiotics.  Journal of Bacteriology, December 2019 Volume 201 Issue 23 e00383-19, DOI: 10.1128/JB.00383-19.

Keresés

+