Kemoterápia és széklettranszplantáció leukémiásoknál

A különböző kemoterápiás kezelések ismert mellékhatása, hogy a bélflórát alkotó mikroorganizmusok jelentős része elpusztul. Az így kialakuló diszbiózis az immunrendszer működését is tönkreteheti. Megfigyelések alapján a kezelés hatékonyságát is rontja, különösen akut mieloid leukémiás (AML) betegeknél. Egy francia vizsgálat kapcsán azt értékelték, vajon AML-s betegeknél a kemoterápia előtt levett székletminta visszajuttatása a kemoterápia után segíthet-e megakadályozni ezt a súlyos mellékhatást.

A kutatók az AML diagnózisának a felállításakor székletmintát kértek a betegtől; ebből kivonatot készítettek és lefagyasztva tárolták egészen addig, amíg az első kemoterápiás kezelés véget nem ért és a beteg vérsejttermelése meg nem indult. Ekkor beöntéssel juttatták vissza a betegek bélrendszerébe. A széklet vizsgálata alapján (az uBiome-hoz hasonló eljárással) nyomon követték a bélrendszerben a bélflóra változását.

A kutatók 9 AML-es betegnél hajtották végre a tervezett beavatkozást. Náluk a kemoterápia kapcsán egyöntetűen nagyon nagymértékben csökkent a bélflórában a baktériumok száma és fajgazdagsága, ami jelezte, hogy a daganatellenes kezelés és a hozzá társuló antibiotikus kezelés hatására a bélflóra elpusztult. A széklet visszajuttatása után egy betegnél lépett fel egy széklet baktérium okozta súlyos fertőzés (az megfelelő kezelésre megszűnt), míg a többinél a bélflóra állapota újra eredeti lett. A diszbiózis megszűnését jelezte, hogy a vizsgált immunológiai és gyulladásos paraméterek is kedvező irányba változtak.

A vizsgálat még nem zárult le, a tervek szerint további betegeknél fogják elemezni a széklet eltárolásának és visszajuttatásának a hatékonyságát AML-ben.

 

Eredeti közlemény:

 

Mohty, M. et al. (2017). Prevention of Dysbiosis Complications with Autologous Fecal Microbiota Transplantation (auto-FMT) in Acute Myeloid Leukemia (AML) Patients Undergoing Intensive Treatment (ODYSSEE study): First Results of a Prospective Multicenter Trial. Blood, 130, pp.2624.

Keresés

+