Örök élet, ingyen sör? Nem, inkább Akkermansia.

Ha   a hosszú élet titkát firtatja valaki, nem biztos, hogy először pont egy baktérium jut az eszébe. Pedig a kissé poroszos hangzású Akkermansia muciniphila a jelek szerint képes az életkilátásokat javítani. Legalábbis egy olyan speciális egértörzsben, amelyik tagjai még az egereknél elvárt 2 éves kort sem éri meg, mivel idő előtt végelgyengülésben megdöglenek.

Accermansia muciniphilia

A széklet transzplantáció, mint általános gyógyír (panacea) egyre több állapoton segíthet, legalábbis egeréknél. Kezelni tudták vele az állatkísérletekben az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget vagy bizonyos rákokat is. Most egy új területnél tűnik hatásosnak. A korai öregedésnél, szaknyelven progeriánál.

Egy spanyol kutatás során 5 progeriás gyer,eknek a vastagbél mikrobiomáját értékelték. Azt találták, hogy az állapot előrehaladása során a mikrobioma összetétele megváltozik, egyre kórosabbá válik. Lényegében eltűnnek a Verrucomicrobia  törzsbe tartozó baktériumok, miközben a Proteobacteria és a Cyanobacteria számamarkánsan megnő. (Ez markánsan eltér a száz évesnél idősebb egészséges személyekben tapasztaltaktól, akiknél egyöntetűen nagy a Verrucomicrobia baktériumok száma). 

A kutatók ezután kezdtek el progeriás egerekkel kísérletezni. Azt értékelték, mi történik, ha egészséges egérből származó mikrobiomát kapnak. Kiderült: a beavatkozás után pár héttel az öregedéssel járó tünetek kialakulása lassul az állatoknál. Kevesebb súlyt vesztettek, illetve kb. 15%-kal tovább is éltek. 

A kutatások szerint ez a kedvező hatás az egészséges mikrobiomában jelen levő egyik Verrocmicrobia-baktériumnak, az Akkermansia muciniphila nevű mikroorganizmusnak volt köszönhető. Az állatok ugyanis akkor is tovább éltek, ha nem székletet, hanem ilyen baktériumokat tartalmazó kivonatot kaptak. 

Elektronmikroszkópos felvételen a nevezett baktérium

A kedvező hatásban valószínűleg közrejátszik, hogy az Akkermansia hatására az ún. másodlagos epesavak mennyisége emelkedik a szervezetben. (Ezek a vegyületek a máj által kiválasztott epesavakból készülnek és fontos szerepet játszanak a zsír és cukoranyagcsere szabályozásában.) A másodlagos epesavak lényegében hiányoznak a progeriás egerekből, míg szintjük a 100 éves kort meghaladó személyeknél magas.

Keresés

+