Teljesítményfokozó baktérium?

Sikerült azonosítani a bélflórában egy olyan baktériumtípust, aminek a jelenléte gyakoribb maratoni futókban. A Veillonellának nevezett mikroorganizmus akár még fokozhatja is a teljesítményt.

Egy amerikai kutatócsoport bostoni maratoni futók székletében értékelték a baktériumok jelenlétét. Kiderült: a futást követően (egyéb baktériumok mellett) a Veillonella baktériumok száma emelkedik a sikeres futóknál. 

A tejsav az intenzív fizikai munka során nagy mennyiségben termelődik és – többek között – a vastagbélbe is kiválasztódik.  A Veillonella atypica (V. atypica) nevű mikroorganizmus ezt a tejsavat egy másik vegyületté (propionsavvá, egy rövid szénláncú zsírsavvá) tudja átalakítani. A propionsav teljesítményfokozó hatású, csökkenti a gyulladást, az idegrendszer számára nyugtató hatású. Legalábbis egereknél – amikor az állatok végbelébe fecskendezték, jobban bírták a megterhelést, tovább tudtak futni a mókuskerékben. 

A jelek szerint propionsav-gyárként lehet a V. atypica bejuttatást használni. Egy kísérlet során azok az egerek, melyekbe V. atypica tenyészetet juttattak, 5 óra alatt 13%-kal tovább tudtak szaladni, mint amelyek egy joghurtbaktériumot kaptak. Nem véletlenül. Az állatok szervezetében jóval alacsonyabb volt a tejsav szintje, illetve kisebb volt a teljesítményt szintén hátrányosan befolyásoló gyulladásos citokinek termelődése.

Keresés

+