Széklettranszplantáció autizmusban

Az autista gyermekeknek segíthet a széklettranszplantáció – azaz egészséges személyek székletéből készített kivonat bejuttatása a bélrendszerbe.

Autizmusban a viselkedési zavarok és az emésztőrendszeri tünetek gyakran szorosan együtt járnak. Egy amerikai vizsgálatban 18 autista, egyszersmind súlyos bélrendszeri panaszokkal élő 7 – 16 éves gyermek bevonásával igazolták: lehet, hogy mind a két probléma enyhíthető széklettranszplantációval. A kedvező hatás a kezelés után legalább 8 hétig fennállt.

Egyre több adat támasztja alá, hogy a bélrendszerben a mikrobioma részeként ott élő baktériumok és vírusok befolyásolják a szervezet, így az idegrendszer működését. Felvetődött, hogy a mikrobioma eltérései hozzájárulhatnak az autista tünetek kialakulásához és súlyosbodásához. Például az autista gyermekek bélrendszerében egyes hasznos baktériumok száma és aránya lényegesen kisebb, mint az egészségesek esetében. Ezen próbáltak meg segíteni úgy a vizsgálatban résztvevőknél, hogy egészséges személyek székletének felhasználásával készített standardizált mikrobioma kivonatot (SGHM) juttattak adtak nekik. A gyermekeknél az eredeti bélflórát a beavatkozás előtt antibiotikummal elpusztították, majd gyomorsavgátló készítményt kaptak. A gyerekeket két részre osztották: az SGHM-t kezdetben egy részüknek vastagbéltükrözéssel és beöntéssel juttatták be; a másik csoportnak szájon át, italba keverve adták. Ezután az SGHM-t napi gyakorisággal, közel két hónapon át adták. A gyerekek állapotát a kezelés befejezése után a szülők bevonásával két hónapig követték figyelemmel.

A kérdőíves válaszok alapján kiderült: a kezelés végére a gyerekeknél az emésztőrendszeri panaszok súlyossága 80%-kal enyhült. A gyerekek székrekedése, hasmenése, emésztési zavarai, hasfájása markánsan csökkent. Ráadásul a magatartásbeli problémák terén is kifejezett javulást észleltek. A szociális készségek, irritabilitás, hiperaktivitás, kommunikációs zavarok alapján kapott pontértékek markánsan javultak – összességében a közel két hónapos kezelés hatására az átlagos fejlettségi kor mintegy 1,4 évvel emelkedett.

Hasonló javulást figyeltek meg a szülők mellett az orvosok is: az Childhood Autism Rating Scale pontozóskálán az SGHM két havi alkalmazása után 22%-os csökkenést találtak, ez az érték két hónappal később sem változott.  A kutatók szoros kapcsolatot találtak a kedvező változások és a bélflóra megváltozása között: az enyhébb tünetek mellett a gyerekek bélflórája is hasonlítani kezdett az egészségesekéhez.

Megjegyzés:

Az eredmények biztatóak és új terápiás lehetőségeket vetnek fel az autizmus terén. Ahhoz viszont, hogy a széklettranszplantációt rutinszerűen alkalmazzák, további vizsgálatokra van szükség. Egyelőre az autizmus kezelésére széklettranszplantációt sehol a világon nem végeznek.

Eredeti közlemény elérhető itt:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5264285/

Keresés

+