A vastagbél állapotának a felmérésére alkalmas diagnosztikus vizsgálat. Ennek lényege, hogy egy hosszú hajlékony csövet (endoszkópot) felvezetnek a végbélnyíláson át a vékonybél-vastagbél átmenetig. A csövön át futó optikai szállal és kamerával meg tudják tekinteni a bélfal állapotát és ennek alapján el tudják dönteni, van-e a betegnek vastagbélrákja, körülírt nyálkahártya-duzzanata (polipja), bélfal-kitüremkedése (diverticulum), fekélye vagy egyéb betegsége. Az endoszkópon keresztül eszközöket, pl. csipeszt is fel tudnak vezetni, amivel a gyanús elváltozásokból szövettani vizsgálatra mintát tudnak venni. Az esetek egy részében a gyanús elváltozást teljes egészében el is tudják távolítani, így a beavatkozás egyben kezelést is jelent.

A tükrözés nem kellemes vizsgálat. Vannak központok, ahol altatásban végzik, másutt a betegnek fájdalomcsillapító mellett végzik. Nagyon fontos a tükrözésre való felkészülés: ennek lényege, hogy a bélrendszert a lehetőségekhez képest minél jobban ki kell üríteni. Ezért a vizsgálat előtt intenzív hashajtásra kerül sor, illetve a beteg nem ehet (részleteket a tükrözést végző gasztroenterológus tud mondani).

A vastagbéltükrözésnek több típusa is létezik, attól függően, hogy melyik szakaszt kívánják vizsgálni (colonoscop, sigmoidoscop, rectoscop).