A vastag- és végbélrák gyógyítható – amennyiben időben, még a súlyos stádium kialakulása előtt felfedezik. Mivel kezdetben nem, vagy alig okoz tüneteket, a kimutatás érdekében béltükrözést kell végezni. (A rák előrehaladott esetben okoz inkább panaszokat és tüneteket. Ezek lehetnek  általánosak (gyengeség, fogyás, az elhúzódó vérzés miatt vérszegénység), illetve a bélrendszert érintők (pl. bélelzáródás)).

Ha béltükrözésre nincs mód, vagy az érintett nem kívánja ezt a vizsgálatot, a széklet laboratóriumi vizsgálata alapján lehet nagy valószínűséggel a betegség gyanúját kizárni. A rák nagyon gyakran vérzik. A vérzés mennyisége változó, van, amikor szabad szemmel nem is látható a széklet elváltozása. Ilyenkor kerül sor a (Smartbioma által is végzett) széklet vér vizsgálatára. Fontos megjegyezni, hogy a vér hiánya nem zárja ki teljesen a betegséget (van, amikor csak időszakosan vérzik a rák), ezért a vizsgálatot több alkalommal javasolt ismételni. A vastagbélrák emellett speciális fehérjéket is termel; a betegség gyanúját ezek (pl. M2PK) kimutatásával lehet megerősíteni.

A végső diagnózist az orvos vastagbéltükrözéssel állítja fel; a laboratóriumi vizsgálatok inkább arra alkalmasak, hogy azokat az embereket szűrik ki, akiknél ennek az elvégzése különösen indokolt.