A vékonybelet és/ vagy a vastagbelet érintő autoimmun megbetegedés az IBD. Ennek oka, hogy valamiért a szervezetet védő immunsejtek megtámadják a bélfalat és ott gyulladásos reakciót váltanak ki. Több vizsgálat és felmérés alapján az IBD-ben a bélflóra összetételének a megváltozása is szerepet játszik; az érintetteknél más típusú baktériumok vannak jelen a bélben, mint az egészségeseknél.

Az IBD-nek két fő típusa van: a Crohn betegség, ami elsősorban a vékonybelet szakaszosan érinti; illetve a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa).

A tünetek az érintett bélszakasztól függően változnak. Vékonybél-érintettség esetén felszívódási zavar és ennek következményei (vitaminhiány, általános gyengeség, vérszegénység), vastagbél-gyulladás esetén nyákos hasmenés van jelen. Hasfájás gyakori panasz. Tartós, súlyos Crohn-betegség szövődménye a sipolyok, tályogok kialakulása, míg colitis ulcerosa esetén nő a vastagbélrák kockázata.

Az IBD diagnózisát béltükrözés eredménye alapján állítják fel. A diagnózist, illetve a betegség súlyosságának a nyomon követését a széklet (Smartbiomnál is elérhető) calprotectin szint vizsgálata is segíti. Vastagbél-rák kialakulása esetén az M2PK szintje nő, illetve vér jelenik meg a székletben.