A székletürítés gyakorisága egyénenként széles körben változik: van, aki akár naponta 3 alkalommal és van, aki csak hetente háromszor keresi fel emiatt a mellékhelyiséget.

Hasmenés esetén a székletürítés gyakorisága (illetve az ürített széklet mennyisége) a megszokottnál gyakoribb. Ilyenkor gyakran a széklet jellege is megváltozik: lazább, pépes, de akár vízszerű is lehet. A hasmenés kísérő tüneteként az esetek egy részében görcsös hasfájás, hányás, véres széklet is jelentkezhet.

A hasmenés hátterében az esetek egy részében nem áll fenn betegség: pl. az étrend megváltozása (pl. rostdús táplálékok) vagy stressz is okozhatja. A betegségek közül a legtöbbször (bakteriális vagy vírusos vagy parazitás) fertőzés velejárója. Ilyen esetekben a panaszok egy héten belül általában maguktól elmúlnak. (Az emberek egy részénél azonban gyógyszerek adására is szükség lehet, különösen akkor, ha külföldi utazás során kapták el a kórokozókat.) A fertőzés igazolására a széklet tenyésztése, illetve a kórokozókra jellemző fehérjék kimutatása alkalmas. (A Smartbioma esetében elérhető vizsgálatok listáját lásd itt)

Számos gyógyszer okozhat mellékhatásként is felléphet hasmenés. Ezek közül a legveszélyesebb az antibiotikumok adása kapcsán kialakuló álhártyás vastagbélgyulladás (pseudomembranosus colitis), amit a vastagbélben elszaporodó Clostridium difficile nevű baktérium okoz. Az állapot legyengült betegeknél akár életveszélyes vagy halálos is lehet. Az álháryás vastagbélgyulladást speciális antibiotikum adásával, vagy –  újabban – széklettranszplantációval gyógyítják. A Clostridium-fertőzés székletvizsgálattal igazolható (A Smartbioma esetében elérhető vizsgálatok listáját lásd itt)

Az idültté váló hasmenést sokszor bélrendszeri gyulladás, például fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) vagy Crohn-betegség okozza. A hasmenés mellett sokszor görcsös fájdalom, véres -nyákos széklet is jelen van. Az állapotok diagnosztizálásához béltükrözést végeznek, azonban ezek előtt a széklet vizsgálata segíthet a súlyos gyulladást kimutatni. (A Smartbioma esetében elérhető vizsgálatok listáját lásd itt: …)

Tartós hasmenést okozhat az ételintolerancia, pl. a tejcukor lebontási képtelenség (laktáz-hiány). Az állapot kimutatására betegágy melletti teszt, a kilégzett levegő vizsgálata, vagy genetikai vizsgálat végzése alkalmas. A cöliákia (amit gyakran lisztérzékenységnek neveznek) szintén okozhat hasmenést. Ennek a diagnózisa vékonybéltükrözés, azonban a diagnózis felállítását megkönnyíti a széklet vizsgálata. 

Emésztési és felszívódási probléma és emiatt hasmenés a hasnyálmirigy működési zavara miatt is kialakulhat: ekkor a székletben megjelennek és kimutathatóak az emésztetlen táplálékmaradványok. (A Smartbioma esetében elérhető vizsgálatok listáját lásd itt)

Megjegyzés: A fenti betegséglista nem teljes körű.

Hasmenés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, amennyiben

  • egy hét után is fennáll
  • a széklet véres, nyákos (a széklet vér laboratóriumi teszttel kimutatható)
  • az érintett csecsemő, kisgyermek vagy idős
  • a beteg nagyon elesett, általános állapota rossz