Gyomorfekély esetén a gyomorfalat, nyombélfekély esetén a patkóbél falát bélelő nyálkahártya kisebb-nagyobb területen hiányzik. A nyálkahártya egyik feladata a bélfal védelme a savval szemben. Ha nincs nyálkahártya, a sav marja a gyomor- vagy nyombélfalat és ez hasító fájdalommal jár. Súlyos esetben az itt levő ér kiszakad és életveszélyes vérzés lép fel.

Korábban úgy vélték, hogy a gyomor- és nyombélfekély kialakulásában a stressz, gyógyszerek játszanak elsődlegesen szerepet. Az utóbbi két évtizedben azonban egyértelműen bebizonyosodott, hogy ezek csak az esetek kisebb hányadáért felelősek; a fekély hátterében döntően fertőzés áll. A fertőzést a Helicobacter pylori baktérium okozza. A baktérium elpusztításával és a savtermelés átmeneti gyógyszeres gátlásával a gyomor- és a nyombélfekély meggyógyul.

A fekély gyanúját a jellegzetes tünetek (étkezés előtt vagy utána fellépő hasító gyomortáji fájdalom) vetik fel. A diagnózist gyomortükrözéssel állítják fel; egészen a patkóbélig vékony hajlékony csövet (endoszkópot) vezetnek be és ezen keresztül láthatóvá válik az elváltozás. A H. pylori fertőzés kimutatására az orvos vérvizsgálatot vagy ún. kilégzési tesztet végeztet. Aki nem kíván vérvételre menni, vagy nincs lehetősége kilégzési teszt végzésére, székletvizsgálatot is végeztethet (ez a Smartbiománál is elérhető). A székletben a baktériumra jellemző fehérjét (antigén) lehet kimutatni.

A H. pylori vizsgálatok esetén fontos megjegyezni, hogy a vérvizsgálat félrevető lehet: a baktérium cseppfertőzéssel terjed, és gyakran eltűnik magától, ilyenkor a képződött ellenanyag (vérvizsgálat erre fókuszál) sokáig kimutatható a vérből anélkül, hogy a baktérium jelen lenne. A székletből történő kimutatás megbízhatóbb, mert a baktérium tényleges jelenlétét bizonyítja. A terápia (gyógyszeres eradikáció) eredményességének követésére is ideális, hiszen hatékony terápia után a székletből már nem mutatható ki antigén, a vérben az ellenanyag viszont igen.

A székletvér vizsgálata a vérző fekélyekre hívja fel a figyelmet.