A mikrobák (elsősorban baktériumok, gombák) velünk együtt élő közösségét nevezzük mikrobiomának, vagy mikrobiomnak.

A közelmúltban egyértelművé vált: a mindennapi jó közérzet, a betegségmentes élet, egészséges fizikum és lelkiállapot elengedhetetlen egészséges mikrobioma nélkül.

Egészen a közelmúltig a baktériumokra elsősorban kórokozóként, esetleg felesleges látogatóként tekintettünk, és igyekeztünk fertőzésgátló szerekkel, fertőtlenítőszerekkel vagy antibiotikumokkal felszámolni a jelenlétüket a szervezetben is. Azonban nyilvánvalóvá vált: ezek helytelen és indokolatlan alkalmazása a mikrobiomát úgy változtatja meg, hogy ez is hozzájárul betegségek kialakulásához.

A szervezetben található baktériumok és gombák száma legalább tízszer nagyobb az emberi sejtekénél. A testünk felszínén, illetve a testüregekben, a bélrendszerben, a testünk legmélyén is élnek, jelen vannak. Egész életünk során folyamatosan a mikróbákkal kapcsolódva létezünk, tartós biológiai kapcsolatba állunk velük.

A mikrobioma összetételének ismerete nagyon fontos kérdés: több vizsgálat szerint az eltérések korrigálásával betegségeket lehet megelőzni.

Az optimálistól való eltérés megállapítása azonban bonyolult szakértői feladat. Számos információ ismerete szükséges – ezek együttes kiértékelése képezi a mikrobioma vizsgálat alapját. Erre nemcsak Magyarországon, de világszerte is csak néhány laboratórium képes.

A kapott eltérések alapján lehetőség van azok kezelésére, pl. diétával, probiotikumokkal, illetve a mikrobioma-kultúra adott területre juttatásával.