Baktériumok, vírusok és gombákBaktériumok, vírusok és gombák –apró, mikroszkopikus nagyságú élőlények. Az ember környezetében, a mobiltelefontól kezdve az evőeszközökön át, a villamos kapaszkodójáig mindenütt jelen vannak. Sőt: nemcsak a környezetében, de az ember bőrén, nyálkahártyával fedett testüregeiben, pl. bélrendszerében is nagy mennyiségben élnek. Olyan sokan vannak, hogy pl. az emberben levő baktériumok száma az összes emberi sejt számának a tízszeresét is meghaladhatja.

Nem mindegy, mifélék. Az emberrel együtt élő mikroorganizmusok nemcsak sokan vannak, de rendkívül sokfélék –becslések szerint akár több száz vagy ezer féle baktérium él csak a vastagbélben. Ráadásul nemcsak ’passzív albérlőként’, de az egészségünk szempontjából többé-kevésbé fontos feladatokat is ellátva. Méreganyagokat semlegesítenek, vitaminokat és más, az ember számára fontos vegyületeket termelnek. Ráadásul pusztán jelenlétükkel gátolják egyéb, életveszélyes fertőzéseket, mérgezéseket kiváltó kórokozók elszaporodását. Cserébe az ember menedéket és tápanyagokat biztosít számukra. Ezt a kapcsolatot nevezik kölcsönösen előnyös együttélésnek, egyszóval szimbiózisnak.

A mikrobioma (más néven mikrobiom, flóra) az emberben jelen levő mikroorganizmus-társadalom összefoglaló neve. A mikrobioma egészsége, jó állapota elengedhetetlen az ember egészségéhez. Ha a mikrobioma összetétele megváltozik (eltér a természetes, egészséges állapotától), különböző betegségek alakulhatnak ki – ezek közül a legsúlyosabb az álhártyás vastagbélgyulladás. Számos adat utal arra, hogy a kedvezőtlen összetételű mikrobioma fokozhatja a cukorbetegség, az elhízás, az asztma és egyéb allergiás betegségek, az ízületi betegségek és autoimmun kórképek kockázatát.

A mikrobioma egyedi. Az ujjlenyomathoz, az íriszrajzolathoz vagy a hangszínhez hasonlóan a mikrobioma összetétele is egyedi. Más a kedves olvasónál, a szomszédnál és a nagymamánál. Egyes sajátosságok (pl. baktérium fajok, törzsek jelenléte, aránya) alapján több mikrobiom-csoportot különítenek el. A csoportok kimutatására speciális vizsgálatot (16S rRNS szekvenálást) lehet végeztetni. Az eredmény segít felmérni a mikrobioma állapotát és ennek alapján életmódra és táplálkozásra vonatkozó tanácsok fogalmazhatók meg, javasolhatók.

Tönkre lehet tenni a mikrobiomát. Az antibiotikumok nemcsak a kórokozókat, hanem a mikrobioma betegséget nem okozó, hasznos és fontos tagjait is elpusztítják. Huzamosabb ideig tartó antibiotikus kezelés (pl. Lyme-kór elleni kezelés, gyomorfekély elleni kezelés, műtét kapcsán adott antibiotikum, hólyagkatéter behelyezése) mellékhatásaként a mikrobioma jelentősen megváltozik. Ez problémákat okozhat – pl. gombásodást, vitaminhiányt, allergiás panaszokat, szélsőséges esetben álhártyás vastagbélgyulladást. Ezek a hatások többnyire átmenetiek, mivel néhány hónap alatt regenerálódik a mikrobioma, azonban addig is roppant kellemetlenek, legyengült állapotban pedig veszélyesek is lehetnek.

Regenerálni lehet a mikrobiomát. A mikrobioma természetes, egészséges állapotának  helyre hozásában többféle módszer is segíthet:

  1. Antibiotikus kezelés elhagyása. Természetesen ez csak akkor jöhet szóba, ha a kezelést indokló állapot meggyógyult.
  2. A mikrobiomát segítő étrend és probiotikumok.
  3. Széklet transzplantáció. Ennek lényege, hogy egészséges székletből kivonatot készítenek, amit többnyire beöntéssel juttatnak be a vastagbélbe.