A  bélrendszerben több száz féle baktérium él. Ezek többsége ’jó’ baktérium, amelyek szükségesek az egészséges bélműködéshez, vitaminok és egyéb, az élethez szükséges anyagok termeléséhez.

A patogén – ún kórokozó – baktériumok betegséget okoznak. A bélrendszerben jelen levő patogének hatására különböző panaszok és tünetek (pl. hasfájás, haspuffadás, hasmenés) jelentkezhetnek. Van, amikor a jelen levő patogének nem okoznak tüneteket (tünetmentes hordozók). Ez utóbbi azért veszélyes, mert az érintett a széklettel ürítheti őket és azok a környezetbe kerülve fertőzéseket okozhatnak.

A patogének kimutatására többféle lehetőség van. Az egyik ezek közül a tenyésztés. A székletmintát megfelelő táptalajra juttatják és ellenőrzik, hogy azon néhány napon belül megjelennek-e a leggyakoribb kórokozókra jellemző telepek.

A tenyésztési eredmény alapján az orvos eldöntheti, fertőzés áll-e a tünetek hátterében; az illető tünetmentes hordozó-e (dolgozhat-e bizonyos munkakörökben); szükség van-e esetleg gyógyszeres vagy egyéb kezelésre.

A vizsgálathoz a mellékelt tartályba levett minta szükséges.