A székletben vér megjelenése mindig valamilyen szervi eltérésre utal. Vérre kell gondolni, ha a széklet színe vörös vagy szurokfekete. Előbbi esetben a vérzésforrás valószínűleg a vastagbél vagy a végbél, illetve a végbélnyílás körüli visszértágult (aranyér); szurokfekete széklet inkább nyelőcső-,  gyomor- vagy nyombélfekély eredetű. Vérre hasonlító pirosas elváltozást egyes vörös színű táplálékok nagyobb mennyiségben fogyasztva is okozhatnak.

A vérzés rövid távon csak akkor veszélyes, ha nagy mennyiségű vért veszít valaki – ez legtöbbször fekély, illetve nyelőcső visszér esetén következik be. Hosszabb távon vérszegénységet okozhat. A vérzés egyben súlyos betegségre, akár bélrendszeri rákra is utalhat. Ezért vérzés gyanúja esetén mindig orvoshoz kell fordulni, aki eldönti, szükség van-e béltükrözésre.

Mivel a béltükrözés nem kellemes, drága és sokszor több hetet is várni kell rá, székletvizsgálatot is kérhet. A székletvizsgálat eredménye azt mondja meg, aktuálisan van-e vér a mintában. A (Smartbioma által is végzett) vizsgálatot ismételten kell elvégezni, mivel vannak olyan betegségek, amelyek csak időnként okoznak bélvérzést.